Home / Preliminary / BCS English Preparation – 4th Part

BCS English Preparation – 4th Part

451. The tree has been blown ___ by the storm.
(a) away, (b) up, (c) off, (d) out.
Ans: (b) up.
452. The lights have been blown ___ by the strong wind.
(a) out, (b) away, (c) up, (d) off.
Ans: (a) out.
453. The government gave ___ the demands of the people.
(a) into, (b) in, (c) to, (d) over to.
Ans: (b) to.
454.The boat turned ___.
(a) down, (b) up, (c) over, (d) bottom.
Ans: (c) over.
455. In spite of my requests, he did not ___.
(a) give in(আত্নসমর্পন করা), (b) fall in(ভেঙ্গে পড়া),
(c) get off, (d) give forth(উদ্গীরণ করা, নিঃসরণ করা/হওয়া).
Ans: (a) give in.
456. Subjudice —
(a) অনাস্থা, (b) বিচারকের বেঞ্চ, (c) বিশেষ আদালত, (d) বিচারাধীন।
Ans: (d) বিচারাধীন।
457. Andrea Del Sarto is —
Ans: a poem by Robert Browning. (A poet of Victorian Age)
458. Shelly & Keats are —
Ans: Literary Collaborators.
459. The beginning of the Renaissance may be traced to the city of ___.
Ans: Florence.
460. Victorian Period of English Literature is —
Ans: 19th century.
461. The latest Age in literary history is —
Ans: The Georgian Age.(Modern period এর অন্তর্ভুক্ত)
462. O’Henry — William Sydney Porter.
463. ‘The Rainbow’ is —
Ans: A novel by D.H. Lawrence.
464. ‘Tom Tones’ —
Ans: by Henry Fielding published at the first half of the 19th century.
465. T.S. Eliot was born in —
Ans: the USA.
466. Caesar & Cleopatra —
Ans: A play by George Barnard Shaw.
467. For Whom the Bell Tolls —
Ans: by Ernest Hemmingway.
468. Justice delayed is justice denied —
Ans: Gladstone
469. India wins freedom —
Ans: Maulana Abul Kalam Azad.
470. Asian Drama —
Ans: Gunnar Myrdal.
471. Wordsworth was inspired by—
Ans: The French Revolution.
472. Elizabethan tragedy is centred on —
Ans: REVENGE.
473. ‘Cowards die many times before their death’. The quotation is from —
(a) Julius Caesar, (b) Hamlet, (c) Macbeth, (d) Othello.
Ans: (a) Julius Caesar.
474. ‘The Solitary Reaper’is a —
(a) heroic poem, (b) romantic poem,
(c) classical poem, (d) didactic poem.
Ans: (b) romantic poem.
475. ‘Moby Dick’ deals with —
(a) a shark, (b) a crocodile, (c) a sea-gull, (d) a whale.
Ans: (d) a whale.
476. ১৭৯৮-১৮৩০ সাল পর্যন্ত সময়কে ইংরেজি সাহিত্যের কোন সময়কাল বলা হয়?
(a) The Renaissance Period, (b) The Elizabethan Age,
(c) The Restoration Period, (d) The Romantic Age.
Ans: (d) The Romantic Age.
[Note: Started with the publication of Lyrical Ballads.]
477. The Victorian Age এর কবি —
(a) Robert Browning, (b) Mathew Arnold,
(c) William Shakespeare, (d) P.B. Shelley.
Ans: (a) Robert Browning, (b) Mathew Arnold.
478. Tennyson wrote —
(a) The Lotos-eaters, (b) Dover Beach,
(c) My Last Duchess, (d) The Eve of St. Agnes.
Ans: (a) The Lotos-Eaters.
479. Browning wrote —
(a) Rabbi Ben Era, (b) La Belle Dame Sans Merci,
(c) Adonais,(d) Don Juan.(Lord Byron)
Ans: (a) Rabbi Ben Era.
480. Bangladesh ___ greatly in terms of its cultural values over the past five years.
(a) changed, (b) is changing,
(c) has been changing, (d) has changed.
Ans: (d) has changed.
481. Ocean : Bay —
(a) Island : Inlet(খাঁড়ি), (b) Archipelago : Atoll(উপহ্রদ),
(c) Continent : Peninsula(উপদ্বীপ), (d) Headland : Promontory(উচ্চভূমি).
Ans: (d) Headland : Promontory.
482. Mr Alam is ___ a good man.
(a) head and heart, (b) through and through,
(c) far and wide.
Ans: (b) through and through.
483. Correct spelling — Millennium
484. Are you doing anything special ___ the weekend?
(a) at, (b) on, (c) in, (d) for.
Ans: (a) at.
485. ‘By and large’ means —
Ans: Mostly; generally, but not completely.
486. It was estimated that ___ one lakh people would participate in the meeting.
(a) as many as, (b) approximately
Ans: (b) approximately.
487. I request that the work ___.
(a) is done, (b) be done, (c) should be done.
Ans: (b) be done.
488. Incorrect Sentence is —
(a) Two plus two makes four.
(b) Two and two make four.
(c) Two and two makes four.
Ans: (c) Two and Two makes four.
489. The novelist is observant ___ public feeling.
(a) for, (b) at, (c) to, (d) of.
Ans: (d) of.
490. ‘We look before and after
And pine for what is not.’ —
Ans: P.B. Shelley. (To a Skylark)
491. Many companies apply raises retroactively to the employee’s anniversary date if the performance review is not completed at the correct time. The meaning of ‘retroactively’ is —
Ans: in the past/dating back.
492. He was reluctant to have ___ to such stern measures.
(a) rehearsal, (b) recourse, (c) resource.
Ans: (b) recourse.
493. Rahim ___ for a new roommate before he finally succeeded.
(a) had been looking, (b) had looked.
Ans: (b) had looked.
494. Which one is correct?
(a) I forbade him to go.
(b) I forbade him from going.
Ans: (b) I forbade him from going.
495. He objects ___ having to go to so many parties.
Ans: to (not against)
496. He had a severe attack ___ fever.
Ans: of.
497. We’ve recently entered ___ an agreement with the Inland Co-operative society.
Ans: into.
498. Whichever of the three sisters you choose to marry, you will have a good wife. Here ‘Whichever’ is a—
Ans: Pronoun.
499. We went down the road. Here ‘down’ is —
Ans: Adverb. (স্বাভাবিক manner না)
500. Tears ran down her face. Here ‘down’ is—
Ans: Preposition. (স্বাভাবিক manner)
501. He leads ___ most unhappy life.
Ans: a.
502. Choose the right use of the article in the following sentence:
(a) Who is the woman in a red sari?
(b) Who is the woman in the red sari?
(c) Who is a woman in the red sari?
Ans: (a) Who is the woman in a red sari?
503.I have not heard from him ___.
(a) for long, (b) for a long time, (c) since long, (d) long since.
Ans: (b) for a long time.
[Note: I have not been here for a long time – আমি গতবারের পর অনেকদিন এখানে আসিনি।
I have not been here for long – আমি এখানে কিছুক্ষন আগে এসেছি।]
504. Due to financial crisis, thirty more people ___ last week.
(a) were lying off, (b) were laying off,
(c) were laid off, (d) none of these.
Ans: (c) were laid off.
505. Which is a correct sentence?
(a) Can you suggest me a good dictionary?
(b) Can you recommend a good dictionary to me?
Ans: (b) Can you recommend a good dictionary to me?
506. Are we sufficiently insured ___ fire?
(a) for, (b) at, (c) against, (d) from.
Ans: (c) against.
507. I was moved to tears ___ sorrow.
(a) at, (b) of, (c) by, (d) with.
Ans: (b) of.
508. Swimming is conducive ___ health.
(a) for, (b) to, (c) of.
Ans: (b) to.
509. He did not ask me ___; he kept me standing at the door.
(a) in, (b) out, (c) for, (d) about.
Ans: (a) in.
[Note: to ask in – to invite]
510. Where do you put ___?
(a) in, (b) up, (c) with, (d) into.
Ans: (b) up.
511. I have found him negligent ___ duty.
(a) of, (b) to, (c) in, (d) about.
Ans: (a) of.
512. She drove ___ the rough road.
(a) in, (b) along, (c) with, (d) within.
Ans: (b) along.
513. Starvation stared us ___ the face.
(a) in, (b) at, (c) on, (d) of.
Ans: (a) in.
514. The police are enquiring ___ his connections with the criminals.
(a) on, (b) for, (c) into, (d) over.
Ans: (c) into.
515. I had no choice but to sign the contract. Here ‘but’ is —
Ans: Conjunction.
516. Ignite —
(a) kindle, (a) to set fire, (c) to burn, (d) to inspire.
Ans: (a) kindle.
517. None but the brave deserve the fair. Here ‘but’ is —
(a) Adjective, (b) Adverb, (c) Conjunction, (d) Preposition.
Ans: (d) Preposition.
518. What is the salient feature of all literature?
(a) Artistic quality, (b) Sensuous quality,
(c) Suggestive quality, (d) Reflective quality.
Ans: (a) Artistic quality.
519. ‘Renaissance’ means —
(a) the revival of learning,
(b) the revival of a hard task,
(c) the revival of life,
(d) the revival of a country.
Ans: (c) the revival of life.
520. Everyone should respect ___ parents.
(a) one’s, (b) his, (c) her, (d) their/everyone’s.
Ans: (a) one’s.
521. ‘Stalwart’ means —
(a) bad supporter, (b) reliable supporter,
(c) light supporter, (d) not a supporter.
Ans: (b) reliable supporter.
522. ‘Ad hoc’ is a ___ word.
(a) French, (b) German, (c) Italian, (d) Latin.
Ans: (d) Latin.
523. Which is correct?
(a) There is a large number of boys playing in the field.
(b) There are a large number of boys playing in the field.
Ans: (b) There are a large number of boys playing in the field.
524. ‘The story is a clinical portrayal of man as an animal trapped by the fear and hunger’ – Find the wrong word/phrase here.
(a) story, (b) a, (c) of man as an animal, (d) the fear.
Ans: (d) the fear.
525. She wanted to give some coffee to her guests; however ___.
(a) there was not a great amount of sugar.
(b) she did not have much sugar.
(c) she was lacking in the amount of sugar.
Ans: (b) she did not have much sugar.
526. You are the man who have always troubled me. Identify the wrong part of the sentence.
(a) have, (b) no error.
Ans: (a) have. (hasহবে)
527. The synonym of ‘Antagonist’ —
(a) Quarrelsome, (b) Opponent, (c) Belligerent, (d) Enemy.
Ans: (b) Opponent.
528. Which is a proper subscription of an application for a job?
(a) Most respectfully yours, (b) Very truly yours,
(c) Yours faithfully, (d) Sincerely yours/Yours sincerely.
Ans: (d) Sincerely yours/Yours sincerely.
529. ‘What he said is largely true’ means —
(a) What he said is surely true.
(b) What he said is completely true.
(c) What he said is possibly true.
(d) What he said is mostly true.
Ans: (d) What he said is mostly true.
530. Selim is absent because he ___ a cold.
(a) is having, (b) have, (c) will have, (d) has.
Ans: (d) has.
531. What are those boys talking about? I wonder what they’re up to ___.
(a) standing on, (b) climbing up,
(c) planning to do, (d) arguing about.
Ans: (c) planning to do.
532. Our neighbours are going ___ a holiday
(a) on, (b) for, (c) at, (d) in.
Ans: (a) on.
533. Incite —
(a) Instigate, (b) permit, (c) Urge, (d) Deceive.
Ans: (a) Instigate.
534. The two companies consolidated ___ greater efficiency.
(a) on, (b) for, (c) with, (d) at/up.
Ans: (b) for.
535. He said ‘I did not refuse to help’. Write down the passive form of the sentence.
(a) He denied that he had refused to help.
(b) He denied that he refused to help.
(c) He said that he did not refuse to help.
Ans: (a) He denied that he had refused to help.
536. The cause of her death circulated ___.
(a) fast, (b) instantly, (c) quickly, (d) abruptly.
Ans: (a) fast.
537. He did not profit ___ experience.
(a) from, (b) by, (c) at, (d) in.
Ans: (b) by.
538. Loaves and fishes means —
Ans: Personal gains.
539. কোনটি শুদ্ধ বানান?
(a) Missionary, (b) Missionery .
Ans: (a) Missionary.
[Note: a person who is sent to a foreign country to teach people about Christianity.]
540. কোনটি শুদ্ধ?
(a) Caleidoscope, (b) Kaleidoscope.
Ans: (b) Kaleidoscope.
[Note: a toy consisting of a tube that you look through with loose pieces of coloured glass and mirrors at the end. When the tube is turned, the pieces of glass move and from different patterns.]
541. কোনটি শুদ্ধ বানান?
(a) Surveilance, (b) Surveillance, (c) Surveilence, (d) Surveillence.
Ans: (b) Surveillance.
542. ‘He is thought to be a teacher.’ Write the active form of the sentence.
(a) We think him to be a teacher.
(b) We think him a teacher.
Ans: (b) We think him a teacher.
543. Browbeating means —
(a) raising eye brows, (b) showing indifference,
(c) showing surprise, (d) frightening someone.
Ans: (d) frightening someone.
544. A foregone conclusion —
(a) false hope, (b) an anticipated result,
(c) a forgotten result, (d) an uneasy situation.
Ans: (b) an anticipated result.
545. I want to settle this issue ___.
(a) once again, (b) once for all, (c) once or twice, (d) just now.
Ans: (b) once for all.
546. ‘Between the devil and the deep blue sea’ —
(a) happy situation, (b) tempting situation,
(c) difficult situation, (d) a dilemma.
Ans: (d) a dilemma.
[Note: In difficulty, faced with two dangerous alternatives.]
547. A Machiavellian character —
(a) an honest person, (b) a selfish person,
(c) a courageous person, (d) a judicious person.
Ans: (b) a selfish person.
[Note: using clever plan to achieve what you want, in a way that others do not understand what you are doing.]
548. The first English novel ‘Pamela’ was written by —
Ans: Samuel Richardson (1740).
549. The Pilgrim’s Progress was written by —
Ans: John Bunyan (1678).
550. ‘Cockpit’ means —
Ans: The area in a plane, boat or racing car where the pilot or driver sits.
551. The word ‘massacre’ is —
(a) noun, (b) verb, (c) both noun & verb.
Ans: (c) both noun & verb.
552. ‘Brevity is the soul of wit’ – Who said it?
Ans: It comes from the play ‘Hamlet’ by William Shakespeare and is spoken by the character Polonius.
553. ‘Camouflage’ means —
Ans: To hide sb/sth by making them or it look like the things around, or like sth else.
Example: The soldiers camouflaged themselves with leaves.
Her size was camouflaged by the long loose dress she wore.
554. ‘Make for’ means —
Ans: to start quickly to a particular direction. (HEAD FOR)
555. The synonym of ‘divergence’ is —
(a) convergence(antonym), (b) Concourse(সমাবেশ),
(c) Concurrence(ঐক্যমত), (d) deviation.
Ans: (d) deviation.
556. We dispensed ___ his services.
(a) with, (b) in, (c) of, (d) at.
Ans: (a) with.
[Note: dispense with – to do without sth; to get rid of]
557. Find the incorrect use of ‘with’ —
(a) He was very nice with me.
(b) Be patient with him.
(c) The teacher was trembling with rage.
(d) I am cross with you.
Ans: (a) He was very nice with me.
[Note: Nice to(not with)
Cross with – annoyed or quite angry.]
558. The word ‘revoke’ means —
Ans: to officially cancel sth so that it is no longer valid.
[Note: বাতিল বা প্রত্যাহার করা।]
559. William Shakespeare —
(a) Birth: 26 April 1564.(b) Death: 23 April 1616.
(c) Total Drama: 38. (d) Tragedy.
(e) Sonnet: 154. (f) His drama is divided into 3 parts.
(g) There are 5 acts in his drama.
560. Geriatric —
(a) Adults, (b) Children, (c) Old people, (d) Women.
Ans: (c) Old people.
561. Nascent —
(a) Trail, (b) Nasal, (c) Odorous, (d) Beginning.
Ans: (d) Beginning.
562. Hideously —
(a) Stealthily, (b) Quietly, (c) Dangerously, (d) Horribly.
Ans: (d) Horribly.
563. Altercation —
(a) Adjustment, (b) Replace, (c) Quarrel, (d) Repairing.
Ans: (c) Quarrel.
[Note: সামনে বা আদালতে হাজিরা বা নির্দেশ।]
564. Habeas Corpus —
(a) Citizens democratic right, (b) Fundamental rights of prisoners,
(c) Freedom of jurisprudence, (d) Withdraw of an embassy.
Ans: (b) Fundamental rights of prisoners.
565. Poet Laureate —
(a) Court poet of England, (b) Classical poet,
(c) Best poet of the country, (d) Winner of Nobel Prize in Literature.
Ans: (a) Court poet of England.
566. Ultravires —
(a) Hanker after power, (b) Beyond the legal power,
(c) Within the legal power, (d) Within the legal authority.
Ans: (b) Beyond the legal power.
567. Teetotaler —
(a) A person who abstains completely from alcoholic liquor.
(b) A person who likes drinking wine.
(c) A person who habits drinking wine.
(d) A person who is drunk.
Ans: (a) A person who abstains completely from alcoholic liquor.
568. The case is ___ trial. Ans: on.
The case never came ___ trial. Ans: to.
He is ___ trial. Ans: on.
569. One who creates fear as a weapon for power is a —
(a) terrorist, (b) extremist, (c) anarchist, (d) militant.
Ans: (a) terrorist.
570. He relieved me ___ anxiety.
Ans: of.
571. Which is correct?
(a) She is in the committee.
(b) She is on the committee.
(c) She is with the committee.
(d) She is at the committee.
Ans: (b) She is on the committee.
572. The first revenge tragedy of English Literature —
Ans: The Spanish Tragedy. (Thomas Kyd)
573. ‘To take somebody for a crushing’ means —
Ans: to deceive or humiliate a person.
574. ‘Veni, vidi, vici’. This is a quotation from —
Ans: Shakespeare’s Julius Caesar.
[Note: ‘Veni, vidi, vici’ = I came, I saw, I conquered.]
575. Before we can decide on the future uses of this drug, ___.
(a) much more information must be reviewed.
(b) We must review much more information.
(c) another information must be reviewed.
Ans: (b) We must review much more information.
576. “You may fool all the people some of the time, you can even fool some of the people all of the time, but you can’t fool all of the people all the time.” Here this quotation is —
Ans: Abraham Lincoln. (ক্রীতদাস প্রথা বিলোপ করেন।)
577. ‘The End of History and the Last Man’ is a 1992 book by —
Ans: Francis Fukuyama.
578. I’ll give you my answer tomorrow without ___.
(a) miss, (b) fail, (c) loss, (d) doubt.
Ans: fail.
579. Choose the incorrect sentence —
(a) She is considering not going.
(b) I enjoyed talking to your father.
(c) I don’t mind waiting.
(d) I miss to watch the drama when I am away from home.
Ans: I miss to watch the drama when I am away from home.
[Note: প্রশ্নে ভুল আছে, ‘watching’ হবে।]
580. Many hunters wear bright coloured dresses in order ___ as possible and therefore avoid being shot by other hunters by mistake.
(a) to be as conspicuous.
(b) to detract attention.
Ans: (a) to be as conspicuous.
581. He was smiling ___ himself and did not answer my question.
(a) to, (b) at, (c) with, (d) over.
Ans: (a) to, (b) at.
[Note: self থাকলে to/at বসে। অন্যক্ষেত্রে সবসময় at বসে। ]
582. The food is not ___ my taste.
(a) on, (b) in, (c) to, (d) with.
Ans: (c) to.
583. Look ___ it that this does not happen again.
(a) to, (b) into, (c) at, (d) upon.
Ans: (a) to.
[Note: Look to- to consider sth and think about how to make it better.]
584. Helen —
Ans: Helen ছিল Agamemnon এর ভাই Menelaus এর স্ত্রী। পরবর্তীতেParis, Helen এর প্রেমে পড়ে এবং Helen কে চুরি করে। একে কেন্দ্র করেTroy এর যুদ্ধ সংঘটিত হয়।
585. The synonym for ‘Chicanery’ is —
(a) Foulness, (b) Aroma, (c) Chastity, (d) Trickery.
Ans: (d) Trickery.
586. ‘Protagonist’ indicates —
(a) the villain in a play, (b) the leading character or actor in a play,
(c) the clown in a play, (d) the stage director of a play.
Ans: (b) the leading character or actor in a play.
587. The most important feature of romantic poetry —
(a) Beauty, (b) Nature, (c) Subjectivity, (d) Imagination.
Ans: (c) Subjectivity.
588. Instead of ‘confirm’ we can say —
(a) bear out, (b) bear on, (c) bear to, (d) bear off.
Ans: (a) bear out.
589. ‘Temporal’ means —
(a) temporary, (b) tempting, (c) religious, (d) worldly.
Ans: (d) worldly.
590. SPOOL : THREAD —
(a) bale : hay, (b) sack : potatoes,
(c) verse : song, (d) reel : line.
Ans: (d) reel : line.
591. Of the following words which one means ‘relating to cattle’?
(a) bovine, (b) equine, (c) canine, (d) feline.
Ans: (a) bovine.
592. Which word is appropriate for the word ‘impeach’?
(a) speak ill of, (b) abuse, (c) praise, (d) charge.
Ans: (d) charge.
593. তার বুদ্ধি মোটা —
(a) He is a blockhead.
(b) He is blockheaded.
Ans: (a) He is blockhead.
594. মানুষ কোথা থেকে এলো, সে যাবেই বা কোথায়?
Ans: Where is man’s past, where is his future?
595. Literary Collaborators —
(a) Eliot and Pound, (b) Yeats and Eliot,
(c) Pope and Dryden, (d) Shelley and Keats.
Ans: (d) Shelley and Keats.
596. Which of the following schools of literary writings is connected with medical theory?
(a) Comedy of Manners, (b) Theatre of Absurdity,
(c) Heroic tragedy, (d) Comedy of Humorous
Ans: (d) Comedy of Humorous
597. ‘Tom Tones’ by Henry Fielding was first published in ___.
(a) The first half of the 19th century.
(b) The second half of the 18th century.
(c) The first half of the 18th century.
(d) The second half of the 19th century.
Ans: (c) The first half of the 18th century. (1749)
598. ‘Oh, lift me up as a wave, a leaf, a cloud; I fall upon the thorns of life! I bleed.’ —
Ans: P.B. Shelley. (Ode to the West Wind)
599. The word ‘Paranoid’ is connected with —
Ans: Psychology.
[Note: Paranoid: suffering from a mental illness in which you wrongly believe that other people are trying to harm you or that you are very important.(Paranoid delusions)]
Article: Sushanta Paul

Check More Lessons

BCS English Preparation – 3rd Part

301. Viable — (a) Possible, (b) That can be done, (c) Capable, (d) That will …