Home / Preliminary / BCS English Preparation – 1st Part

BCS English Preparation – 1st Part

1. Imbibe— (a) to learn, (b) to rise, (c) to drink, (d) to acquire
Ans: (c) to drink.
2. One who unduly forwards in rending services for others is not generally liked in the society. Such a person is ____ (a) Benevolent, (b) Official, (c) Officious, (d) Bureaucratic.
Ans: (c) Officious.
3. Stagflation— (a) Controlled prices, (b)Economic slow down, (c) A disintegrated government, (d) Cultural dullness.
Ans: (b) Economic slowdown.
4. Scuttle— (a) Abandon, (b) Beweak, (c) Pile up, (d) Gossip.
Ans: (a) Abandon.
5. Stanch— (a) To reinforce, (b) Rotten, (c) Smooth out, (d) Put an end to.
Ans: (d) Put an end to.
6. Belated— (a) Complaining, (b) Off-hand, (c) Weak, (d) Tardy (ধীর/মন্থর)
Ans: (d) Tardy.
7. Euphemism— (a) Vague idea, (b) Inoffensive expression, (c) Verbal play, (d) Wise saying.
Ans: (b) Inoffensive expression.
8. Choose the correct sentence:
(a) He raced quickly down the street.
(b) He raced down the street.
(c) He raced down quickly to the street.
(d) He raced down fast to the street.
Ans: (b) He raced down the street.
9. Which of the following is a correct sentence:
(a) He earns hundred taka a day.
(b) He earns a hundred taka a day.
(c) He earns one hundred taka a day.
Ans: (c) He earns one hundred taka a day.
10. Choose the correct sentence:
(a) Please do exactly as your doctor says.
(b) Please do as exactly as your doctor says.
(c) Please do as your doctor says.
Ans: (a) Please do exactly as your doctor says.
11. Choose the correct sentence:
(a) Which colour do you prefer, the red or the blue?
(b) What colour do you prefer, the red or the blue?
(c) Which colour do you prefer, the red or blue?
(d) What colour do you prefer, the red or blue?
Ans: (a) Which colour do you prefer, the red or the blue?
12. Correct usage:
• I gave you my word.
• He is a man of his word.
• I trusted her not to go back on her word.
• I am true to my word.
• I am a man of word.
13. Choose the correct sentence:
(a) There are a book and a pen on the table.
(b) There is a book and a pen on the table.
Ans: (a) There are a book and a pen on the table.
14. Choose the correct sentence:
(a) There is no place for doubt in it.
(b) There is no suspension in it.
(c) There is no room for doubt in it.
(d) There is no misunderstanding in it.
Ans: (c) There is no room for doubt in it.
15. Find out the correct sentence:
(a) It is neutrality and honesty is above controversy.
(b) There is no question about his impartiality and honesty.
Ans: (b) There is no question about his impartiality and honesty.
16. Which sentence is correct:
(a) A professional lawyer should have good knowledge of law.
(b) He can recognise a shadow in darkness.
(c) False evidence will wake the case weak.
(d) The alley was so wide that many cars could ply at the same time.
Ans: (a) A professional lawyer should good knowledge of law.
17. You are not amenable ___ reason.
Ans: to.
18. The disgusted man grumbled ____ his fate.
Ans: at/about/over.
[Note: Grumble at/about/over— বিড়বিড়িয়ে ক্ষোভ বা অসন্তোষ প্রকাশ করা।
Grumble out— অসন্তোষ ভরে বলা। Example: ~(out) a reply.]
19. Relent— (a) Link, (b) Borrow, (c) Succumb, (d) Yield.
Ans: (d) Yield.
[Note; Relent— To finally agree to sth after refusing; to become less determined, strong etc.]
20. In share market, ‘Bearish’ indicates showing or expecting a fall in the prices of shares.
21. The word ‘putsch’ means “sudden attempt to remove a government by force; a political overthrow”.
22. The word ‘petulant’ means “bad tempered and unreasonable, especially because you can’t do or have what you want; unreasonably irritable.
23. Do you ___ earthquakes in your country?
(a)have, (b) feel, (c) see, (d) know
Ans: (b) feel.
24. You’d better go and see the boss and say what you’ve done. If you put off ___ it to her, she’ll only be more annoyed.
(a) explain, (b) to explain, (c) explaining, (d) to have explaining.
Ans: (c) explaining.
25. The queen is said ___ Australia next year.
(a) to have visited, (b) to visit, (c) to be visiting, (d) that she will visit.
Ans: (c) to be visiting.
26. What is the number of auxiliary verbs in English?
Ans: 12
27.The use of “Suggest”:
I suggest (that) we go out to eat.
I suggested going into my car.
28. Choose the passive form of ‘He decided to sell the house’.
(a) He decided that the house should be sold.
(b) The house was decided to be sold by him.
Ans: (a) He decided that the house should be sold.
29. Subjunctive mood expresses condition, doubt, uncertainty etc. (Example: If we started now, we would reach in time.)
30. Factitive Verb: A verb followed by a direct object and a complement. Factitive verbs describe a situation where there is a result to an action. In ‘I painted it red’ and ‘They made her caption’. Here ‘painted’ and ‘made’ are factitive.
Causative Verb: It expresses a cause. For example ‘blacken’ which means ‘to equal to become black’.
Copulative Verb: It is also called linking verb. Example: appear, become, feel, get, go, grow, look, prove, seem, remain, smell, sound, taste, turn and ‘to be’ verb.
31. Sedan: Automobile— (a)hangar: airplane, (b) rocker: chair, (c) rung: ladder, (d) marble: statue.
Ans: (b) rocker: chair.
32. She was comprised of nine members all of whom were present at the meeting. Find out the incorrect portion of this sentence.
(a) Whom, (b) is comprised of, (c) at the meeting
Ans: (c) at the meeting.
[Note: ‘At the meeting’ হয়না; ‘In the meeting’ হয়।
Comprise— active voice এ of বসে না। Passive voice এ of বসে।]
33. Which one is correct?
(a) We can travel to Dhaka in bus, in train or in plane.
(b) We can travel to Dhaka in bus, train or plane.
(c) We can travel to Dhaka by bus, by train or by plane.
(d) We can travel to Dhaka by bus, train or plane.
Ans: (d) We can travel to Dhaka by bus, train or plane.
[Note: আলাদা আলাদা ভাবে by বসে না।]
34. He has a great apathy ___ his studies.
(a) for, (b) in, (c) to, (d) at
Ans: (c) to.
35. They crossed the English channel ___ a small boat.
(a) by, (b) in, (c) with, (d) on.
Ans: (a) by / (b) in.
36. Which is correct?
(a) He copied the answer word by word
(b) He copied the answer word for word
(c) He copied the answer word after word
Ans: (c) He copied the answer word after word
37. The word ‘expunge’ (+ from) means to erase.
The word ‘purge’ means to remove people from organization.
38. Which is correct?
(a) His name has been cut off the register.
(b) His name has been struck off the register.
Ans: (b) His name has been struck off the register.
39. I am fatigued with travelling.
He has an antipathy to/towards smoking.
40. Simulate : Pretend —
(a) self-abnegate : deny oneself
(b) castigate : precise
(c) vacillate : decide
(d) alleviate : make worse
Ans: (a) self-abnegate : deny oneself
41. Ephemeral : Eternal —
(a) Dexterous : Skillful
(b) Sinister : Threatening
(c) Vicarious : Actual
(d) Clandestine : Hidden
Ans: (c) Vicarious : Actual
42. Credulous : Skeptical —
(a) placate : irritate
(b) cogent : brilliant
(c) proscale : prohibit
Ans: (a) placate : irritate.
43. Into the ___ of death rode the six hundred.
(a) road, (b) tunnel, (c) valley, (d) city.
Ans: (c) valley
[Note: The charge of the light brigade — Lord Alfred Tennyson]
44. I have a ___ that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed. (- Dr Martin Luther King)
Ans: dream.
45. Hurry up! We have to go ___ five minutes.
(a) in, (b) by, (c) within, (d) at, (e) for
Ans: (c) within
[Note: in থাকলে ৫ মিনিটের চেয়ে একটু বেশিও হতে পারে।]
46. Julius Caesar was the ruler of Rome about—
(a) 1000 years ago, (b) 1500 years ago,
(c) 2000 years ago, (d) 3000 years ago
Ans: (c) 2000 years ago.
[Note: 49 BC.]
47. The Parthenon is said ___ erected in the Age of Pericles.
(a) to have become, (b) to have been
Ans: (b) to have been
48. Which word is not related to literature?
(a) Demagogue, (b) Epilogue, (c) Monologue, (d) Prologue.
Ans: (a) Demagogue.
49. Haggard means — (a) hairy, (b) irregular, (c) stale(বাসি), (d) worn out.
Ans: (d) worn out.
[Note: looking very tired because of illness, worry or lack of sleep.]
50. It may be useful to think of character in fiction as a function of two ___ impulses: the impulse to individualise and the impulse to ___.
(a) analogous…..humanize
(b) disparate…..aggrandize
(c) divergent…..typify
(d) comparable…..delineate
Ans: (c) divergent…..typify.
51. Meandering: Directness —
(a) menacing : ambition, (b) affable : permissiveness,
(c) digressive : conciseness, (d) circuitous : rotation.
Ans: (c) digressive : conciseness.
52. Aberration : Deviation
Enunciate: উচ্চারণ করা; সুস্পষ্টভাবে কোন তত্ত্ব ব্যাখ্যা করা। (Antonym= Mumble.)
53. Many species of intertidal fish have developed ___ abilities that enable them to ___ a particular location, generally a tied pool that provides suitable refuge.
(a) foraging…..do without, (b) natural…vanish from,
(c) homing…..return to, (d) singular…..escape from
Ans: (c) homing…..return to.
54.The tree has been blown ___ by a strong wind.
Ans: up.
55. The intellectual can no longer be said to ___ the margins of the society.
Ans: live beyond.
56. Euphemism: (contrast of words made in the same sentence)|| a polite word or expression that you use instead of a more direct one to avoid shocking or upsetting someone: ‘Pass away’ is a euphemism for ‘die’.||
57. A metaphorical statement is an implied comparison; it does not compare things explicitly but suggests a likeness between them.
58. কোনটি শুদ্ধ বানান?
(a) Decathlon, (b) Decatholon, (c) Decatholone, (d) Decathlone
Ans: (a) Decathlon.
[Note: Decathlon: a sporting event in which people compete in ten different sports.]
59.কোনটি শুদ্ধ?
(a) Paediatric, (b) Pediatric, (c) Peadiatric.
Ans: (a) Paediatric.
[Note: Pediatric: the branch of medicine concerned with children and their diseases.]
60. The noun form of ‘Admit’ is —
(a) Admission, (b) Admittance
Ans: (a) Admission.
61. Everything hinges ___ what happens next.
Ans: on/upon.
[Note: Hing on/upon = পুরোপুরি নিরভর করা।]
62. You need not ____ at your mistake.
Ans: blush with shame/embarrassment
[Usage: (i) you need not blush with shame at your fault.
(ii)She blushed with shame for me.]
63. Do not cry down your enemy — (a) শ্ত্রুর মায়াকান্নায় ভুলে যেও না, (b) শত্রুকে খাটো করে দেখো না, (c) শত্রুর সাথে মেলামেশা করো না, (d) শত্রু থেকে দূরে থেকো।
Ans: (b) শত্রুকে খাটো করে দেখো না
64. Everyone should respect his/one’s teachers.
Ans: one’s.
65. Water is changed ___ vapour.
Ans: (a) in, (b) into, (c) to, (d) at.
Ans: (b) into.
66. One, some, any, many, more are — (a) Personal pronoun, (b) Interrogative pronoun, (c)Demonstrative pronoun, (d) Indefinite pronoun.
Ans: (d) Indefinite pronoun.
67. Find the meaning of ‘Look out’ — (a)বাইরে তাকাও, (b) বের করে দাও, (c) সতর্ক হও, (d) সৌজন্য দেখাও।
Ans: (c) সতর্ক হও।
68. We should be alive ___ our problems.
(a) to, (b) by, (c) on, (d) for
Ans: (a) to.
[Note: to be aware of]
69. Nazrul is ‘The Byron’ of Bangladesh. Here ‘The Byron’ is —
(a) Proper noun, (b) Common noun, (c) Collective noun, (d) Abstract noun.
Ans: (b) Common noun.
70. Ballad ___? (a) a kind of short narrative poem, (b) a kind of short love poem, (c) a kind of short patriotic poem, (d) a kind of short condoling poem.
Ans: (a) a kind of short narrative poem.
71. The verb form of the word ‘Public’ —
Ans: Publicise.
72. Which of the following words denotes a plural number?
(a) Fixture, (b) Machinery, (c)Scenery, (d) Public.
Ans: (d) Public.
73. He sat behind me but in front of you. Here ‘But’ is used as a—
(a) adverb, (b) preposition, (c) conjunction.
Ans: (c) conjunction.
74. The Golden Age of English Literature is —
Ans: Elizabethan Age/Era/Period.
75. Samuel Taylor Coleridge is called —
Ans: The poet of supernaturalism.
76. He was terribly ___ by the ___ of his efforts.
(a) Delighted, Thrills; (b) Upset, Outcome;
(c) Intoxicated, Dreams; (d) Activated, Prospects.
Ans: (b) Upset, Outcome.
[Note: Here ‘terribly’ is used in negative sense.]
77. Which one is right?
(a) His neutrality and honesty are above controversy.
(b) There is no question about his impartiality or honesty.
(c) Nor his neutrality or honesty is a question.
(d) There is no question of his honesty.
Ans: (a) ) His neutrality and honesty are above controversy.
78. He died ___ injury.
(a) by, (b) from, (c) for, (d) over.
Ans: (b) from.
79. That was exactly my cup of tea because that was what ___.
(a) I really like doing.
(b) I found necessary.
(c) I usually liked to avoid.
(d) I felt i should look for.
Ans: (a) I really like doing.
80. Antonym of ‘Limpid’ is — (a) Watery, (b) Bright, (c) Muddy, (d) Transparent.
Ans: (c) Muddy.
81. Shakespeare was a playwright. Here ‘playwright’ is used as ___.
(a) Object, (b) Noun, (c) Complement.
Ans: (c) Complement.
82. He discourages me ___ to borrow.
(a) from borrowing
(b) of borrowing
(c) on borrowing
Ans: (a) from borrowing.
83. Synonym for ‘Temerity’ is ___.
(a) Sobriety, (b) Insolence, (c) Propriety, (d) Lousy
Ans: (b) Insolence.
84. ‘Mayhem’ means — (a) a bizarre situation, (b) a May Day event, (c) Confusion and fear caused by violent behaviour, (d) a sudden collapse.
Ans: (c)Confusion and fear caused by violent behaviour
85. ‘Reciprocate’ means — (a) commence, (b) respond, (c) practise, (d) confirm
Ans: (b) respond.
[Note: to behave or feel towards sb in the same way as they behave or feel towards you. Example: I was not sure whether to laugh or to reciprocate with a remark of my own.]
86. ‘Take over’ means —
Ans: to gain control of a political party, a country etc.
Example: The army is threatening to take over if civil unrest continues.
87. (i) Patriotism — Sir Walter Scott.
(ii) The Patriot — Robert Browning.
(iii) A Frosty Night — Robert Graves.
88. দশটা বাজতে ছয় মিনিট বাকি —
(a) It is six minutes to ten.
(b) It is six to ten.
(c) It is six minutes to ten o’clock.
Ans: (b) It is six to ten.
89. Which of the following authors is an American?
(a) Alexander Pope, (b) Daniel Defoe,
(c) William Faulkner, (d) Robert Browning.
Ans: (c) William Faulkner.(Nobel Winner)
[Note: (a) English, (c) American, (d) English.]
90.Antonym of‘Recalcitrant’ : (a) Compliant, (b) Passive, (c) Indifferent, (d) Careful.
Ans: (b) Passive,
[Note: Synonym of Recalcitrant = Compliant]
91. Antonym of ‘Equivocal’ — (a) Universal, (b) Mistaken, (c) Quaint, (d) Clear.
Ans: (d) Clear.
92. Antonym of ‘Indifference’ — (a) Ardour, (b) Compassion, (c) Anxiety, (d) Concern.
Ans: (d) Concern.
93. Antonym of ‘Supercilious’ — (a) Affable, (b) Haught, (c) Disdainful, (d) Wicked.
Ans: (a) Affable.
94. Antonym of ‘Honorary’ — (a) Literary, (b) Honorable, (c) Salaried, (d) Official.
Ans: (c) Salaried.
95. Antonym of ‘Urbane’ — (a) naive, (b) civic, (c) remote, (d) conventional
Ans: (a) naive.
96. Antonym of ‘Waive’ — (a) hold, (b) forgo, (c) abandon, (d) renounce.
Ans: (a) hold.
[Note: Forgo – ত্যাগ করা।]
97. Antonym of ‘Imbecility’ — (a) foolishness, (b) inactivity, (c) wisdom, (d) impartiality.
Ans: (c) wisdom
98. Antonym of ‘Contentious’ — (a) amenable, (b) inactive, (c) dispassionate, (d) severe.
Ans: (a) amenable.
[Note: Contentious = কলহপ্রিয়।]
99. Antonym of ‘Exacerbate’ — (a) alleviate, (b) bewilder, (c) contemplate, (d) intimidate.
Ans: (a) alleviate.
[Note: Exacerbate = তিক্ত করা, উত্তেজিত করা, অধিকতর খারাপ করা।]
100. ___ stay in that hotel.
(a) Never again will they, (b) Never again they will,
(c) Again never they will, (d) Again they will never.
Ans: (a) Never again will they.
101. When we found him he was unconscious but he came ___ in half an hour.
(a) off, (b) out, (c) away, (d) round.
Ans: (d) round.
102. They were charged ___ receiving stolen goods.
(a) of, (b) with, (c) in, (d) for.
Ans: (b) with.
103. Monarch : Republic —
(a) Chaos : Disorder, (b) Verbosity : Word,
(c) Penury : Wealth, (d) Anarchy : Government.
Ans: (c) Penury : Wealth.
[Note: Monarch না থাকলে Republic বলে — Penury না থাকলে Wealth বলে।
Penury = the state of being very poor.]
104. Because she had a reputation for ___, we were surprised and pleased when she greeted us so ___.
(a) oppressed, scorned; (b) admired, provoked;
(c) insolence, irately; (d) arrogance, disdainfully;
(e) arrogance, cordially; (f) querulousness, affably.
Ans: (f) querulousness, affably.
105. ‘A dark horse’ means — (a) ‘a horse’ black in colour, (b) a man who doesn’t talk much but surprises others by his qualities, (c) an ignorant and unpleasant person.
Ans: (b) a man who doesn’t talk much but surprises others by his qualities.
106. Choose the correct sentence —
(a) The matter was informed to the police.
(b) The police was informed of the matter.
(c) The police were informed of the matter.
Ans: (c) The police were informed of the matter.
107. Choose the correct sentence —
(a) You are mistaken in holding this view.
(b) You are mistaken to hold this view.
Ans: (a) You are mistaken in holding this view.
108. “The rise and fall of the tide ___ due to lunar influence”. The correct form is —
(a) The rise and fall of the tide are due to lunar influence.
(b) The rise and fall of the tide ___ due to lunar influence.
Ans: (b) The rise and fall of the tide is due to lunar influence.
109. Choose the correct sentence — (a) Two major religious of the world are Christianity and Islam.
(b) Two of the major religious of the world are Christianity and Islam.
(c) Two among the major religions of the world are Christianity and Islam.
Ans: (c) Two among the major religions of the world are Christianity and Islam.
110. This skirt does ___ at the back.(-Oxford)
(a) on, (b) in, (c) up, (d) out.
Ans: (c) up.
111. Rita sat on the corner of the table ___ the door.
(a) by, (b) near, (c) beside, (d) to.
Ans: (c) beside.
112. He was guilty ___ contempt of the court.
(a) of, (b) for, (c) at, (d) to.
Ans: (a) of.
113. Graff looked in awesome form as she cruised ___ an easy 6-2, 6-1 and 6-1 victory.
(a) on, (b) over, (c) in, (d) to.
Ans: (d) to. (Oxford)
114. As soon as he became rich, he can’t ___ his old friends.
(a) off, (b) aside, (c) away, (d) down.
Ans: (b) aside.
115. ‘Bring to pass’ — (a) cause to happen, (b) cause to carry out, (c) cause to convince.
Ans: (a) cause to happen.
116. If a man is ‘worth his salt’ he is ___.
(a) a soldier, (b) a thirsty man, (c) a valuable employee, (d) a highly paid worker.
Ans: (c) a valuable employee.
[Note: deserving respect especially because you do your job well.]
117. We were horrified ___ what we saw.
Ans: by.
118. The meaning of ‘Ignominy’ is — public shame and loss of honour.(-DISGRACE)
119. I would ___ him down as a coward.
(a) regard, (b) write, (c) consider, (d) call.
Ans: (a) regard.
[Note: consider আর call এর পরে as লাগে না।]
120.‘Biennial’means —
Ans: happening once every two years.
121. He got his spectacles ___.
(a) in, (b) on, (c) within, (d) at.
Ans: (b) on.
122. Write down the passive form of ‘Smoke fills the room’.
(a) The room was filled in smoke.
(b) The room was filled with smoke.
(c) The room was filled by smoke.
Ans: (b) The room was filled with smoke.
123. ‘The Tale of Two Cities’ উপন্যাসটি কোন দুইটা শহর কেন্দ্রিক?
Ans: London and Paris.
[Note: ১৭৮৯ থেকে ১৭৯৯ এর সময় French Revolution নিয়ে লেখা।]
124. I am not in ___ know of the things.
(a) a, (b) the, (c) one.
Ans: (b) the.
[Note: ‘in the know’ idiom]
125. He knew it was a risky/not difficult/dangerous/troublesome operation, but he was determined to carry it out.
Ans: Risky.
126. They have pledged/not provided their support for our case.
Ans: Pledged.
127. Because she had a reputation for ___, we were surprised and pleased when she greeted us so ___.
Ans: querulousness, affably.
128. A ___ statement is an ___ comparison; it doesn’t compare things explicitly but suggests a likeness between them.
Ans: metaphorical, implied.
[Example: She has a heart of stone.]
129. People who assume that no evil can befall them are foolishly complacent/confident/ardent.
Ans: confident.
[Note: Complacent = আত্নপরিতৃপ্ত/সন্তুষ্ট।]
130. Submission : Yielding — (a) Subjection : Liberation, (b) Restrain : Indulge, (c) Compliant : Acquiescent, (d) Restriction : Relaxation.
Ans: (c) Compliant : Acquiescent.
131. Assert : Dissent — (a) Affirm : Object, (b) Reject : Disapprove, (c) Acknowledge : Recognize, (d) Endorse : Ratify .
Ans: (a) Affirm : Object.
132. A speech made without previous preparation — extempore/impromptu.(spoken or done without any previous thought or preparation.)
133. The tap kept ___ all the evening because it needed repairing.
(a) pouring, (b) running, (c) dripping, (d) trickling(চিকন ধারায়)
Ans: (d) trickling.
134. “Stories from Famous Poems” কার লেখা?
Ans: E.F. Dodd.
135. Could you come to my place in the evening ___ at around seven?
(a) for instance, (b) say, (c) by.
Ans: (b) say.
136. He doesn’t like Beethoven and neither do I. Here ‘neither’ is a/an —
(a) preposition, (b) adverb, (c) adjective, (d) conjunction.
Ans: (b) adverb.
137. Manufacturers often sacrifice quality —
(a) for a larger profit margin,
(b) in place of earning more money,
(c) instead, earn a bigger amount of profit.
Ans: (a) for a larger profit margin.
138. I am convinced ___ the necessity of prudence.
(a) with, (b) to, (c) of, (d) at.
Ans: (c) of.
139. To ‘cold shoulder’ somebody is to —
(a) insult him, (b) ignore him, (c) abuse him, (d) avoid him.
Ans: (b) ignore him.
[Note: a display of coldness or indifference, intended to wound.
Cold-Shoulder: to treat somebody in an unfriendly way.
The meaning of ‘Insult him’ and ‘Abuse him’ are same.]
140. Which one is right?
(a) conteguous, (b) contigous, (c)contiguous.
Ans: (c) contiguous.
141. (i)I am not ambitious ___ fame.
Ans: for.
(ii) I have no ambition ___ fame.
Ans: of.
142. The dog ran ___ the road.
Ans: along.
143. Which sentence is correct?
(a) She was taller than either of her five sisters.
(b) I was the man whom they thought was dead.
(c) Who do you think is he?
Ans: (c) Who do you think is he?
[Note: The correct form of (a) is — She was taller than any other of her five sisters.]
144.Man proposes, God disposes. It is a/an ––
(a) Oxymoron, (b) Anti-thesis, (c) Pun, (d) Irony.
Ans: (b) Anti-thesis.
145. I often wonder how you’re getting on. Here ‘how you’re getting on’ is —
(a) Adverb clause, (b) Noun clause, (c) Adjective clause, (d) Relative clause.
Ans: (b) Noun clause.
146. Here’s the smell of blood still; all the perfume of Arabia will not sweeten this little hand —
(a) Euphemism, (b) Epigram, (c) Metonymy, (d) Hyperbole.
Ans: (d) Hyperbole.
[Note: Adapted from ‘Macbeth – Shakespeare.]
147. Feminine equivalent of the word ‘comedian’ is —
(a) Comedienne, (b) Comedic, (c) Comedious, (d) Comedic.
Ans: (a) Comedienne.
148. What figure of speech has been used in ‘Jingle- jangle, melodious murmur’ —
(a) personification, (b) metaphor, (c) onomatopoeia, (d) alliteration.
Ans: (c)onomatopoeia.
149. “I’m changing all the time, sometimes people like me, sometimes they don’t” –=
(a) dream, (b) whether, (c) wind, (d) wave.
Ans: (b) whether.
150. What is the collective noun for a group of young partridges?
(a) gaggle, (b) covey, (c) flock, (d) school.
Ans: (b) covey.
[Note: Gaggle: A group of noisy people. ]
Article: Sushanta Paul
Type: Dhrubo Jyoti Dhali 

Check More Lessons

BCS English Preparation – 4th Part

451. The tree has been blown ___ by the storm. (a) away, (b) up, (c) …