Home / Preliminary / BCS English Preparation – 2nd Part

BCS English Preparation – 2nd Part

151. The train runs ___ time.
Ans: on. (not with time)
[Note: In time = সময়ের আগে।
On time = যথা সময়ে।
To time = সময়ের সাথে সামঞ্জস্য রেখে।]
152. My father was in hospital for six weeks ___ the summer.
Ans: during. (not in summer)
153.(i) He entrusted the task ___ his nephew.
Ans: to.
(ii) He entrusted his nephew ___ the task.
Ans: with.
154. He arrived ___ a decision.
Ans: at. (not arrived to)
155. We need two hundred dollars ___ this to pay for everything.
Ans: besides. (not beside, as well, also)
156. The intellectual can no longer be said to live ___ the margins the society.
Ans: beyond.
157. The mob ___ dispersed.
(a) have, (b) has, (c) is, (d) are.
Ans: (a) have, (b) has.
[Note: Mob + was/were(দুইটাই হয়)]
158. A Shakespearean play consists of ___.
(a) three acts, (b) two acts, (c) five acts, (d) one act.
Ans: (c) five acts.
159.Translation:প্রথমে আমিই তোমাকে সাহায্য করেছিলাম।
(a) It was I who helped you first,
(b) It is I who helped you first.
Ans: (b) It is I who helped you first.
160. Romeo and Juliet is a ___.
(a) comedy, (b) tragedy, (c) romance, (d) morality play.
Ans: (b) tragedy.
161. Romanticism is mainly connected with —
(a) Joy and happiness, (b) Expectation and disappointment,
(c) Excitement and sensation, (d) Love and beauty.
Ans: (d) Love and beauty.
162. John Keats is primarily a poet of ___.
(a) Beauty, (b) Nature, (c) Love, (d) Revolution.
Ans: (a) Beauty.
163. Which is correct?
(a) Fetch some water for me.
(b) Fetch and bring some water for me.
(c) Go and fetch some water for me.
(d) Go to fetch some water for me.
Ans: (a)Fetch some water for me.
164. When John looked at the list he saw that his name had been omitted. Here ‘omit’ means:
(a) pass out, (b) put out, (c) count out
Ans: (c) count out
165. Almost everyone fails ___ his driver’s test.
Ans: to pass/to have passed. (not in passing)
166. I forbade him ___ going.
Ans: from. (not to go)
167. The path ___ paved, so we were able to walk through the path.
Ans: (a) had been. (not was)
168. Just now he ___ his dinner but he says he’ll see you when he’s finished.
Ans: has had.
169. The police ___ informed of the matter.
Ans: were. (not was)
170. All the good qualities are embodied ___ my teacher.
Ans: in. (not by)
171. If we want ___, we are looking for clear evidence.
Ans: concrete proof.
172. The Democratic Party’s candidate ___ defeat in the small hour of the morning.
Ans: accepted.(not agreed/granted/consented)
173. Two of the children have to sleep in the bed, but the other three have ___ ones.
Ans: separate. (not different)
174.Stockings are ___.
Ans: long socks.
175. Which one is correct?
(a) Yours is the prettiest hat of all,
(b) I’m quite sure of his honesty.
Ans: (b) I’m quite sure of his honesty.
176. The housekeeper ___ an egg for Newton.
(a) boiled, (b) bought, (c) cooked, (d) kept.
Ans: (a) boiled.
177. The Prime Minister will ___ his cabinet ___ next few days.
(a) expand, by; (b) expand, with; (c) enlarge, at; (d)liberal, to.
Ans: (a) expand, by.
178. I would ___ to chase these boys away from my kitchen garden. (a) have, (b) run, (c) sell, (d) have liked.
Ans: (a) have.
179. The correct spelling is —
(a) Supercillious, (b) Supercilious, (c) Supercilous, (d) Supercillous.
Ans: (b) Supercilious.
180. He knows and speaks many languages. —
(a) He is an interpreter, (b) He is a polyglot,
(c) He is an infidel, (d) He is a tycoon.
Ans: (b) He is a polyglot.
[Note: Infidel = অবিশ্বস্ত।]
181. ‘Are you here ___ business, madam?’ the customs officer asked.
(a) for, (b) on, (c) in, (d) with.
Ans: (b) on.
[Note: work that is a part of your job.]
182. A person who is listless has very little ___.
(a) money, (b) breath, (c) energy, (d) pressure.
Ans: (c) energy.
183. Which one of the following is a wrong sentence?
(a) How long have you been unemployed?
(b) How long do you know her?
(c) My sister got married to a teacher.
(d) She has been ill for a long time.
Ans: (b) How long do you know her?
[Note: How long do you know her?– অভ্যাস নয়।
নিয়মঃ How long do you walk?– অভ্যাস বোঝায়।]
184. I would like to make/be ___ with you.
(a) friend, (b) friends, (c) friendship.
Ans: (b) friends.
185. Study tours are ___.
(a) a vital part of education,
(b) basic parts of education,
(c) basics of education,
(d) relevant section of education.
Ans: (a) a vital part of education.
186. When something is out of its time, it is called ___
(a) Anacreontic, (b) Anachronism, (c)
Ans: (b) Anachronism.
187. Poet of sensuousness —
(a) P.B. Shelley, (b) W. Wordsworth, (c) John Keats, (d) Lord Byron.
Ans: (c) John Keats.
188. “If winter comes can spring be far behind?” It is a quotation from —
(a) The Cloud, (b) Adonais, (c) Ode to the West Wind, (d) To a Skylark.
Ans: (c) Ode to the West Wind(Percy Bysshe Shelley).
189. Who wrote the novel ‘Roots’? —
(a) Henry Miller, (b) H.G. Halery, (c) Alex Haley, (d) Rudyard Kipling.
Ans: (c) Alex Haley.
190. Ode to a Grecian Urh — (a) Shelley, (b) Keats
Ans: (b) Keats.
191. Father of English Novel?
Ans: Henry Fielding.
192. ‘Vanity Fair’ is a novel by —
(a) Dickens, (b) Scott, (c) Fielding, (d) Thackeray.
Ans: (d) Thackeray(William Makepeace Thackeray)
193. Who of the following is both a poet and painter?
(a) Donne, (b) Keats, (c) Blake, (d) Browning
Ans: (c) Blake.
194. Who wrote ‘The Waste Land’?
(a) W.B. Yeats, (b) Robert Frost, (c) W.H. Auden, (d) T.S. Eliot
Ans: (d) T.S. Eliot.
195.শোকগীতি Lycidas এর রচয়িতা কে?
Ans: Great Master of verse John Milton.
196. Point Counterpoint এর লেখক কে?
Ans: Aldous Huxley.
197. ‘Full many a flower is born to blush unseen, and waste its sweetness on the decent air’- this quotation is —
Ans: Thomas Gray(Elegy Written in a Country Churchyard)
195. It is unlikely that result of the election will be made public before tomorrow morning.
(a) Tomorrow morning is probably the earliest that anyone will know the result of the election.
(b) We will probably not be told the result of the election before tomorrow morning.
Ans: (b) We will probably not be told the result of the election before tomorrow morning.
196. When we say that there is enough of something to go around, we mean that there is enough for ___.
(a) those arriving early, (b) everyone, (c) only a few, (d) none of these.
Ans: (b) everyone.
197. Who wrote ‘Leaves of Grass’?
Ans: Walt Whitman.
198. Her recent illness makes her look ___.
(a) yellow, (b) white, (c) off-colour, (d) off-white.
Ans: (c) off-colour.
199. Sugar is nice in ___ cup of tea.
Ans: the.(not ‘a’)
200. ‘The Sun Also Rises’ is a novel by —
Ans: Ernest Hemmingway.(his first major novel)
201. It did not occur ___ my mind at any time.
(a) on, (b) in, (c) to, (d) in.
Ans: (c) to.
[Note: to occur to — come to sb’s mind.]
202. His body was committed ___ grave.
(a) on, (b) to, (c) into, (d) with.
Ans: (b) to.
203. নিচের কোন Sentence এ word order ভুল?
(a) The horse became very restive.
(b) He blew out his brains after bidding his wife goodbye with a gun.
(c) He died in the village where he was he was born.
(d) Fallen, fallen is Babylon.
Ans: (b) He blew out his brains after bidding his wife goodbye with a gun.
204. DELAY : EXPEDITE —(a) Related : Halt, (b) Block : Obstruct, (c) Drag : Procrastinate, (d) Detain : Dispatch.
Ans: (d) Detain: Dispatch.
205. ANARCHY : GOVERNMENT —(a) Chaos: Disorder, (b) Monarchy: Republic, (c) Verbosity: Words, (d) Penury: Wealth.
Ans: (d) Penury: Wealth.
206. CARPENTER : SAW —(a) Stenographer : Typewriter, (b) Painter : Brush, (c) Lawyer : Brief, (d) Seamstress : Scissors.
Ans: (d) Seamstress: Scissors.
207. Bounty —(a) generosity, (b) familiar, (c) dividing line, (d) sympathy.
Ans: (a) generosity.
208. Handy —(a) comfortable, (b) useful, (c) convenient to handle or use, (d) necessary.
Ans: (b) useful.
209. Obdurate — (a) Deceitful, (b) Stubborn, (c) Sly, (d)Swindler.
Ans: (b) Stubborn.
210 Infringe — (a) Transgress, (b) Purloin, (c) Invade, (d) Intrude.
Ans: (a) Transgress.
211. Efface — (a) Improve, (b) Exhausted, (c) Rub out, (d) cut out.
Ans: (c) Rub out.
212. Genesis — (a) Introduction, (b) Preface, (c) Beginning, (d) Forward.
Ans: (c) Beginning.
213. Incite — (a) Urge, (b) Permit, (c) Deceive, (d) Instigate.
Ans: (d) Instigate.
214.Which is right?
(a) I can’t play at cards.
(b) I can’t play with cards.
(c) I can’t play cards./I can’t play card.
(d) None of these.
Ans: (c) I can’t play cards./I can’t play card.
215. Sinister means —
(a) Sinful, (b) Evil, (c) Harmful, (d) Ominous.
Ans: (d) Ominous.
216. The famous musician was once an ___ organist in the small village church.
(a) opaque, (b) obscure, (c) indistinct
Ans: (b) obscure.
[Note: Opaque=তরল, গ্লাস ইত্যাদি সম্বন্ধে, অস্বচ্ছ; Obscure=not well known; Indistinct =that cannot be seen heard or remembered clearly.]
217. ‘My heart leapt into my mouth’. What type of figure of speech has been used here?
(a) Simile, (b) Metaphor, (c) Onomatopoeia, (d) Personification.
Ans: (d) Personification.
[Note: Simile: Her words are as sweet as honey.
Metaphor: She has a heart of stone.
Onomatopoeia: hiss, bang, pop.]
218. The less common adjective form of the word ‘tyrant’ is —
(a) tyrannical, (b) tyrannous, (c) tyrannist, (d) tyrannic.
Ans: (b) tyrannous.
219. He recommended using bullet proof jacket. Its passive form is –
(a) He recommended that bulletproof jacket should be used.
(b) He recommended for the use of bulletproof jacket.
(c) Use of bulletproof jacket was recommended by him.
Ans: (a) He recommended that bulletproof jacket should be used.
220. ‘Out of the wood’ means —
(a) Out of the jungle, (b) Out of the bush, (c) Out of difficulties, (d) Out of the way.
Ans: (c) Out of difficulties.
221. ‘Cut and dry’ means — (a) secret, (b) rigorous, (c) already decided, (d) none of these.
Ans: (c) already decided.
222. The noun form of ‘vary’ is —
(a) variety, (b) variance.
Ans: (b) variance.
223. You’ll know the truth ___.
(a) in good time, (b) at good time, (c) on good time, (d) in the good time.
Ans: (a) in good time.
224. The correct spelling —
(a) abhorence, (b) abhorrence, (c) abhorance, (d) abhorrance.
Ans: (b) abhorrence.
225. Kajal returned ___ London ___ plane ___ Dhaka.
(a) in, by, from; (b) from, by, to; (c) to, by, from; (d) at, by, in.
Ans: (b) from, by, to.
226. ‘Bag and Baggage’ means —
(a) Property, (b) Costly things, (c) Leaving nothing behind, (d) Heavy things.
Ans: (c) Leaving nothing behind.
227. The boy reads a book. —
(a) Principal verb, (b) Auxiliary verb, (c) Transitive verb, (d) Intransitive verb.
Ans: (c) Transitive verb.
228. Which one is correct?
(a) You must compensate for the loss.
(b) You must compensate with the loss.
(c) You must compensate the loss.
(d) You must compensate on/in the loss.
Ans: (a) You must compensate for the loss.
229. An ‘errotic’ person is one who is —
(a) pleasant, (b) honest, (c) unreliable, (d) rational.
Ans: (c) unreliable.
230. I don’t know why he is hanging ___.
(a) about, (b) in, (c) with, (d) for.
Ans: (a) about.
[Note: Hang about: to wait or stay near a place not doing very much.]
231. He suffered from the ___ that he was another Napoleon.
(a) imagination, (b) illusion, (c) delusion, (d) allusion.
Ans: (c)delusion.
[Note: Delusion = নিজের সম্পর্কে ভ্রান্ত ধারনা, Illusion = কোন কিছুর সম্পর্কে ভ্রান্ত ধারনা।]
232. He was very fond of his wife, so his friends called him ___.
(a) hen-pecked, (b) unmanly, (c) effeminate, (d) unsocial.
Ans: (a) hen-pecked.
233. Choose the correct sentence —
(a) He despaired to pass.
(b) He despaired of passing.
(c) He despained passing.
(d) He despained about passing.
Ans: (b) He despaired of passing.
234. He has no interest ___ music.
(a) in, (b) for, (c) at.
Ans: (a) in.
235. What are you angry ___?
(a) for, (b) with, (c) about.
Ans: (c) about.
236. The minister arrived ___ a decision/a conclusion/an agreement last night.
(a) to, (b) in, (c) at.
Ans: (c) at.
237. Youth is impatient ___ restraint.
(a) of, (b) at, (c) to.
Ans: (a) of.
238. My friend reposed his trust ___ me.
(a) on, (b) at, (c) upon, (d) in,
Ans: (d) in.
239. His wife is jealous ___ him and she follows him everywhere he goes.
(a) with, (b) at, (c) of, (d) about.
Ans: (c) of.
240. The children were entrusted ___ the care of their uncle.
Ans: with.
[Note. The children were entrusted to their uncle]
241. He parted ___ his friends in tears.
Ans: from.
242. A person whose head is in the clouds is a ___.
Ans: day-dreamer.
243. She had faith ___ and hopes ___ the future.
Ans: in, for.
244. ‘Rahim almost ate the whole fish’— is this sentence correct?
Ans: No. (C.A-Rahim ate almost the whole fish.)
245. Trees have cast ___ their leaves.
Ans: off.
246. (i) Submission: Yielding — Compliant: Acquiescent
(ii) Vacillate: Hesitate — Irresolute: Indecisive.
(iii) Assert:Dissent — Affirm:Object.
(iv) Distort: Twist — Harmonize: Balance.
247. Despite my request, he did not fall/get ___.
Ans: in/off.
248. They have ____ for our case.
Ans: pledged their support.
249. We must ____ that the weather will stay fine for the picnic tomorrow.
Ans: keep our fingers crossed.(আশায় থাকা)
250. He ____ winning the lottery.
Ans: fantasized about.
251. The Olympic games were watched by ____ all over the world.
Ans: literally billions of people.(আক্ষরিক অর্থে বা মোটামুটি)
252. ‘Monologue’ means —
(a) a long speech in a play spoken by one actor especially when alone.
(b) a speech in a play in which a character, who is alone on the stage, speaks his thoughts aloud.(- Soliloquy)
Ans: (a) ) a long speech in a play spoken by one actor especially when alone.
253. Which is correct?
(a) Quote this poem from memory.
(b) Quote this poem from heart.
(c) Quote this poem from the heart.
(d) Quote this poem from the memory.
Ans: (b) Quote this poem from heart.
254. Christopher Marlow was a contemporary ___ Shakespeare.
(a) to, (b) at, (c) of, (d) for.
Ans: (c) of.
255. The patient has a severe cerebral ___.
(a) suffering, (b) fever, (c) pain, (d) problem.
Ans: (c) pain.
256. Which is right?
(a) I hope you had a good travel.
(b) How was your travel.
(c) I hope you had a good journey.
(d) My hobbies are music, journey and philately.
[Note: শখ অর্থে journey না হয়ে travel হবে।
Have a good travel – এরূপ হয় না।]
Ans: (c) I hope you had a good journey.
257.The word paranoid is connected with —
Ans: Psychology.
[Note: Paranoid: suffering from a mental illness in which you wrongly believe that other people are trying to harm you or that you are very important.(paranoid delusions)]
258. A famous short story of Maupassant is —
Ans: The Diamond Necklace. (a French writer)
259. Instead of ‘confirm’ we can say —
(a) bear out, (b) bear on, (c) bear to, (d) bear off.
Ans: (a) bear out.
260. Corruption is abhorrent ___ the honest.
(a) in, (b) by, (c) to, (d) for.
Ans: (c) to.
261. ‘The Woman’ is —
Ans: A novel by T.C. Boyle.
262. ‘Silent Woman’ is —
Ans: A comedy by Renaissance playwright Ben Johnson.
263. His friends mourned ___ the death ___ his mother.
(a) on, of; (b) at, of; (c) over, of; (d) for, of.
Ans: (c) over, of.
264. What is the antonym of ‘Apostate’?
(a) Loyalist,(b) Cancellation, (c) Poverty, (d) Believe.
Ans: (a) Loyalist.
265. The meaning of ‘Culpable’ —
(a) Blameworthy, (b) Murder, (c) Extortion, (d) not amounting to murder
Ans: (a) Blameworthy.
266. Which one is correct?
(a) Credit it to my account, (b) Credit it in my account,
(c) Credit it at my account, (d) Credit it with my account.
Ans: (a) Credit it to my account.
267. Emeritus এর সমার্থক শব্দ —
(a) Retired, (b) Dead, (c) Dull, (d) By merit.
Ans: (a) Retired.
[Note: but still working.]
268. Wax এর বিপরীতার্থক শব্দ —
(a) Peace, (b) Wane, (c) Cruel, (d) Agree.
Ans: (b) Wane.
[Note: Wax (of the moon) to seem to get gradually bigger until its full form is visible.]
269. Which is right?
(a) Brazil have won the World Cup four times.
(b) Brazil has won the World Cup four times.
(c) Brazil has won World Cup four times.
(d) Brazil have won World Cup four times.
Ans: (b) Brazil has won the World Cup four times.
270. Which is right?
(a) Mizan is absent today; he must have been sick again.
(b) Rahim is back in the team today; he must be feeling better now.
(c) The line is busy; someone should be using the telephone now.
(d) She must be study in her room now.
Ans: (c) The line is busy; someone should be using the telephone now.
271. ‘Pedagogue’ means —
(a) a school master, (b) demagogue, (c) insane, (d) droll.
Ans: (a) a school master.
272. ‘Proforma’ means —
(a) in favour of a form, (b) like a form, (c) format of a book, (d) standard documents.
Ans: (d) standard documents.
273. ‘He was in a reverie’ means —
(a) He was sleeping, (b) He was unconscious,
(c) He was dreaming, (d) He was relaxing.
Ans: (c) He was dreaming.
274. ‘Speed money’ means —
Ans: the rate/percentage of interest.
275. Which one is right? (a) subtract, (b) substract, (c) subtruct, (d) substruct.
Ans: (a) subtract.
276. Which is right?
(a) authorative, (b) authoratitive, (c) authoritative, (d) none of these.
Ans: (c) authoritative.
277. One versed in horsemanship is called —
(a) horseman, (b) jockey, (c) rider, (d) lancer.
Ans: (b) jockey.
278. Dirge —
(a) a kind of sonnet sequence.
(b) a song expressing patriotic sentiment.
(c) a long verse telling about an adventure.
(d) a song expressing grief, lamentation and mourning.
Ans: (d) a song expressing grief, lamentation and mourning.
279. Effigy —
(a) proxy, (b) profundity, (c) boldness, (d) dummy.
Ans: (d) dummy.
280. তার হাতের লেখা কাঁচা —
(a) He is not a set hand in writing,
(b) He does not write well,
(c) His hand writing is bad,
(d) His hand writing illegible.
Ans: (a) He is not a set hand in writing.
281.কোনটি Verbal Noun এর উদাহরণ?
(a) Writing a good letter is difficult.
(b) Good letter writing is difficult.
(c) The writing of a good letter is difficult.
(d) It is very difficult to write a good letter.
Ans: (c) The writing of a good letter is difficult.
282. The opposite meaning of ‘Clandestine’ is —
(a) Overt, (b) Coveted, (d) Covert, (d) Intractable.
Ans: (a) Overt.
283. Chimerical —
(a) Economical, (b) Fantastic, (c) Brief, (d) Distant.
Ans: (b) Fantastic.
284. Canto বলতে বোঝায় —
(a)দীর্ঘ কবিতার একটি স্তবক।
(b) নাটকের অঙ্ক।
(c) মহাকাব্যের বিভাগ।
(d) অমিত্রাক্ষর ছন্দে রচিত কবিতা।
Ans: (a)দীর্ঘ কবিতার একটি স্তবক।
285. In seventh heaven —
(a) a state of shock, (b) a state of extra aspiration, (c) in a state of supreme happiness, (d) in a state of disenchantment.
Ans: (c) in a state of supreme happiness.
[Note: In a state of disenchantment – a state of great joy and satisfaction.]
286. Buoyant health —
(a) poor health, (b) good health,
(c) bad health, (d) ill health.
Ans: (b) good health.
287. ‘Went down’ —
(a) broke, (b) collapsed, (c) shattered, (d) splintered.
Ans: (b) collapsed.
288. What you are saying is quite ___.
(a) out of doors, (b) out of place, (c) out of sorts, (d) out of works.
Ans: (b) out of place.
[Note: of an inappropriate or misapplied nature.]
289. The first Nobel Prize in Literature was awarded to —
Ans: French poet and philosopher Sully Prudhomme in 1901. (Rene Francois Armand)
290. The first woman Nobel Prize winner for literature —
Ans: Selma Ottilia Lovisa Lagerlof in 1909.
291. I had no choice but to sign the contract. Here ‘but’ is a ___ conjunction.
Ans: Adversative conjunctions
292. The synonym for ‘brazen’ is —
(a) shameless, (b) quick, (c) modest, (d) pleasant.
Ans: (a) shameless.
293. The synonym for ‘Perfunctory’ is —
(a) Impossible, (b) Lively, (c) Listless.
Ans: (c) Listless.
294. ‘The more, the merrier’ এই বাক্যে the কোন শ্রেনীর?
(a) Introductory ‘the’, (b) Generalising ‘the’
(c) Instrumental ‘the’, (d) none of these.
Ans: (c) Instrumental ‘the’
295. A dog’s breakfast/dinner means —
Ans: a thing that has been done badly (- MESS)
Example: He made a real dog’s breakfast of these accounts.
296. What is ‘Limerick’?
Ans: a humorous short poem, with two lines that rhyme with each other, followed by two short lines that rhyme with each other and ending with a long line that rhymes with the first two. (- সাধারণতঃ কৌতুকপূর্ণ পঞ্চপদী ছড়া){A poem of light verse}
297. The invention of computer has turned a new leaf in the history of modern technology.
(a) created a new history, (b) began a new civilization,
(c) opened a new chapter, (d) created a sensation.
Ans: (c) opened a new chapter.
298. To meet trouble halfway —
(a) to be puzzled, (b) to get nervous, (c) to be disappointed, (d) to bear up.
Ans: (a) to be puzzled.
[Note: to try to solve a problem before it becomes too difficult.]
299. A round dozen —
(a) A little less than a dozen,
(b) A little more than a dozen,
(c) A full dozen,
(d) Round about a dozen.
Ans: (c) A full dozen.
300. Dog days —
(a) A period of being carefree,
(b) A period of having youth full flings,
(c) Hot weather,
(d) A period of misfortune.
Ans: (c) Hot weather.
Article: Sushanta Paul

Check More Lessons

BCS English Preparation – 4th Part

451. The tree has been blown ___ by the storm. (a) away, (b) up, (c) …